lördag 29 mars 2008

För dig som reser till Paris med småbarn!



* Stor fin park med många roliga klätterställningar, rutschbanor och ett myller av barn i alla åldrar Rue de Bretagne.

* Strosa runt i trädgårdarna Jardin du Luxembourg förslagsvis från och med april när allt blommar.

* På Pompidou finns många roliga skulpturer och målningar, och skötbord på toalettern!!! :)

* Svenska kulturhuset i Marais (utställningar, konserter) Mysigt fik med barnstolar, hembakat, skötbord finns även här. Kolla anslagstavlan om du söker boende eller extrajobb!11 Rue Payenne

* Fantastisk leksaksbutik i galleria på Rue de banque nära Place de Victoires.

* Parc Monceu. Fint att promenera omkring där och det finns karusell, gungor (betalgungor)Mycket barn, och så fåglar, hundar att titta på (funkar varje gång!)

* Disneyland!

* Place Igor Stravinky (intill "Pompen"), roliga och fina Niki de Saint Phalle skulpturer som sprutar vatten.

* Plan de la Ménagerie- du Jardin des Plantes. Stor anrik djurpark (funnits där sen 1794) med kinesiska kattdjur, "demonugglor", apor osv. Vacker park intill Naturhistoriska museet där man kan se på uppstoppade dinosaurier mm garanterad succé.

Fortsättning följer...

tisdag 25 mars 2008

Kärlek...!

http://www.youtube.com/watch?v=fmjULeODgqc

Flow my ashes

http://www.youtube.com/watch?v=Lib6fTLxizE

Sexism och Tectonic


Sexism (och tectonic...) är stort i Frankrike. Det verkar nästan som att det vore en politisk inkorrekt gest att hävda att män och kvinnor borde ha lika rättigheter (alla kategorier!). Sarkozy är ju inte direkt någon ledstjärna heller.Var tog revolutionärsandan vägen? Under franska revolutionen marscherade ju de franska kvinnorna till Versailles och krävde "rösträtt, frihet och jämlikhet. "Beauvoir och Sartre, revolutionärer 2008 var är ni? Ute och shoppar?

En positiv grej pågick ändå här i Paris under internationella kvinnodagen 8 maj. På Panthéons frontfasad står det något i stil med AUX GRANDS HOMMES LA PATRIE RECONNAISSANTE ("To the great men the grateful homeland"). Då har man gjort en markering och smält upp gigantiska kvinnoporträtt på Solitude, Curie med flera över samma fasad. Dom delar ju dessutom crypt med bla. Hugo och Voltaire. Spel för gallerierna kan tyckas men viktigt ändå.

Det är sällsynt att man ser pappor i lekparkerna förutom på helgerna. Den absoluta majoriteten av kvinnorna tar till exempel ut all föräldraledighet hela (cirka) två månader.Som kvinna förväntas man räkna med och kanske till och med uppskatta att inte få bli lämnad ifred på offentliga platser. Inte kunna vänta på en vän vid Hotel de Ville utan att bli taffligt raggad på och sen bli kallad hora om man inte visar sig vara intresserad.
Jag ser det som en mänsklig rättighet att få välta ur sängen ut på promenad med tuvtottor i håret och banangeggfläckar på tröjan, här verkar till och med nunnorna (som bor i pilgrimsbostaden porten bredvid vår) piffiga, och man får blickar som avslöjar att folk tar mig för en nedgången neurotiker om jag inte anstränger mig för att nå min fulla "attraheringspotential." Snacka om att det har omvänd effekt, jag gör mig fin när jag själv behöver det inte för att anpassa mig.

Ytterligare en liten detaljiakktagelse av franska "sexismväldet" är skyltdockorna. De kvinnliga dockorna har bystmått som överstiger höftmåttet och bröstvårtor som pilskt putar ut, så man börjar blinka hysteriskt när man måste passera för att inte bli "putad" i ögat. De manliga dockorna har alltid en vacker sjal sådär klyschestetiskt slängt runt en välskulpturerad nacke uppföljd av en kraftfull bringa. Dom är inte "köttiga bara klassiskt stiliga."

Vad gäller Sarkozy så hoppas jag på en avslöjande papparazzibild (a first time for everything!) av ett alldeles extra litet "paket" och ytterligare en bild när han gråter ut hos mamma efter att Bruni dumpat honom för en yngre...kvinna.

Alla utnyttjar och utnyttjas på olika sätt och mer eller mindre. För egen vinning, för att föregå, för att ta sig förbi och vidare, för att överleva, för nöjes skull. Eller gör det rent omedvetet och oreflekterande med varierad mängd distans , självbevarelsedrift. Jag skulle våga påstå att det är några av de mest centrala och avgörande beståndsdelarna av människoskap. Tråkigt att våga påstå men allt för många konsumerar istället för att förvalta, och låter sig manipuleras i stor utsträckning utan att ifrågasätta. Det gäller även mig såklart, jag jobbar hela tiden på att bli bättre på att inte ryckas med i den riktningen.
*J*

måndag 24 mars 2008

Lost in translation


Tre veckor i Paris.Tre månader återstår.
Känner mig nästan äckligt priviligerad. Jag ser på CNN om nätterna, i natt ett inslag från kvinnornas perspektiv i Afghanistan
"Through their eye´s". Känner att kontrasterna är överväldigande och skaver. Förtryckt i Islamsk republik under ett endaste liv, att det kan vara så grymt att livet faktiskt enbart erbjuder somliga en enda lång kränkning. It pisses me off.

Lägger småpengar i handen på medmänniskor vars hem är gatan, kölden.
Har pendlat mellan tillstånd som eufori, tristess, total tillfredställelse och något som måste liknas vid kärlkramp. Att kasta sig ut i Paris med en ettåring på metron är till exempel inget för den ängslige, fick tryck över bröstet första gången jag försökte mig på det äventyret. Något säger mig att man helt strategiskt velat skrämma bort småbarns
föräldrar från underjorden/metron, genom att göra det så omöjligt som möjligt med framkomligheten. Dom har lyckats...Inga rulltrappor bara trappor så man måste baxa barn i vagn, väska upp och ner genom alla gångar, vagndörrar som smäller igen efter cirka tio sekunder , spärrar man får leka terrängbana med för att komma igenom phju! Vi hamnade dessutom i samma vagn som en psykotisk man som "kastade pil" med pennor mot en stackars tjej vars hund var på väg att ta ett stadigt käftgrepp om hans ansikte. Hann av innan dess...ja ja så småningom kommer jag väl vänja mig och undra vad jag gnällde om (tills dess undrar jag bara om man kan införskaffa lite stryktåligare nerver någonstans?)

Hade även uppskattat lite första hjälpen beredskap när jag virrade in på porrstråket med Odin härom dagen. Helt givet kommer en störtskur följt av hagel...Jag sprang i vilsepanik över porrstråket genom hagel med Odin gapskrikandes i vagnen. sååå ja luuugn och fiiin! Ångestsvett, hjärtklappning, gråtklump. Gubbar som stod bakom nötta sammetdraperier och avtrubbat ropade "sex!", som om det var dagens rätt ungefär. Hem kom vi i alla fall tillslut och vi övervägde för ett ögonblick att på allvar bli tunga alkoholister så tänkte vi på kvinnorna, barnen i Afghanistan och samlade oss...

Börjar känna mig hemma i kvarteret mellan börsen och basilikan Notre dame des Victoires , nickar generat åt nunnorna som sopar gatan utanför porten, viker undan med vagnen för stiliga män och kvinnor med löjligt stora portföljer. Sluddrar på skolfranska som försöker passera när jag beställer delikatesser på lokala bageriet, tecknar kartor som ser ut som trassliga grovmaskiga nät i drömmen, välter burkar med sylta för katter på franprixen och får trötta ögon på mig.

Försöker skriva karaktärsbiografier på kvällarna när Odin somnat men förlorar mig i lägesrapporter på facebook, skriver till vännerna mest för min egen skull. Får som förväntat sällan svar. (Vad skulle dom göra utan mig ?:)

Spöar vad jag trodde var mina begränsningar utanför bekvämlighetsringen, ser mig ofta utifrån objektivt, hajar till vid skyltfönster över hur sliten jag ser ut, förvånas över att så många fransmän helt uppriktigt frågar mig om vägbeskrivning kanske passerar jag verkligen ändå?

Möter upp en skön samling lika vilsna ateister i svenska kyrkan varje torsdag (lekgrupp för barnen). Äter hembakad baguett och kanelbulle, ser på när Odin leker kök och med blicken idiotförklara mig under sångstunden.Underbart!

Promenerade mellan Concorde och Triumfbågen och försökte uppfatta Austerlizhistoria, spillda öden, revolution, halshuggna monarkers blodspill, artonhundratalsvingslag, vilket inte var möjligt. Historien skymdes av konsumtion. Fick Diorbågar och blinkande neon bokstavligen i ansiktet vart jag än såg. En skock förnekelsemassa, riktigt läskigt.Fick ändå ett fånigt litet uppslag till en koreografi bland alla turister då jag inte kunde ta mig fram utan att ducka, backa, rusa, förbi fotoblixtar. Alltid något.

Kyrkklockorna slår alldeles extra argt åtta varje morgon, amatörmusikerna i lägenheten bredvid repar samma stackars låt hela dagarna. Ser framför mig hur dom helt rörande sitter i ring och lirar i osynkat samförstånd utan att komma någonstans alls. Transvestiten på våningen under myser när man säger bonjour madame! Visst är det vackert men så är det också Paris!

*J*