onsdag 23 januari 2013

På riktigt.

Såg "Searching for Suger man" ikväll, inspirerande. Blev så glad, han var, är, så vacker och påminde mig så mycket om min pappa.

Se den!

När jag i fortsättningen träffar män i 60+ åldern i snusfärgade rockar, ni vet typen som harklar onödigt högt för att alla (!) ska höra, jämt skramlar med mynt i byxfickan sådär lite drygt, relexmässigt vill klappa folk på huvudet direkt eller verbalt, och hellre hånler än gråter. DÅ ska jag tänka på "suger man" vilken grymt vacker person, jag ska tänka på honom och farbrorn som jag träffade i Tanto i somras. Han som var ute och lekte med sin pappersdrake och berättade att han gått i terapi sen hans terrier dog. Suger man och drakfarbrorn finns. På riktigt. Skönt.

Snusrockar se och lär!



tisdag 22 januari 2013

Kamplust. Lustkamp.

Fram till 1873 fick kvinnor inte vistas i universitetsbiblioteken, det ansågs inte kvinnligt att studera, livmoder och äggstockar kunde skrumpna om man ägnade sig åt intellektuell tankeverksamhet snarare än att hänge sig åt moderskapet helt sonika...

Idag och sen 70-talet är kvinnor i majoritet på bland annat universiteten. Sen många år inom utbildningar som ekonomi, juridik och medicin. Sen en tid bland nyföretagare, i de fackliga styrelserummen och så vidare, och inte ett skrumpet organ synes än...en liten bit på vägen har vi kommit...

Jag har funderat en del kring det här med konkurrensmiljö/kultur, myten om en prestationsmodell före allt annat. Hur män håller varandra om ryggen, av delvis strategiska skäl och rekommenderar varandra till diverse toppjobb, medan kvinnor har så fullt upp med att överhuvudtaget få insyn eller tillträde, att den typen av nätverkande inte verkar vara lika förekommande bland kvinnor.

Jag saknar det ibland , den där känslan av ett kärleksfullt samlat kollektiv, som genom att kämpa för varandras rättigheter och framgångar också själva lyfts fram i sinom tid. Jag betraktar, reflekterar, hanterar och tänker att det får åtminstone starta hos mig idag.

Har så svårt för uttrycket "duktig flicka" om högpresterande kvinnor. När män dundrar in i väggen är det andra tongångar, då talar man om depression. Inga konstigheter. "Flickan", någon som hört någon säga "duktig pojke" om en framgångsrik men rimligt stressad vd och tvåbarnspappa?

Samhällets fortbestånd bärs upp av det faktum att både män och kvinnor gör sitt yttersta för att få samman allt av värde, tillsammans och på lika villkor. Alla behöver nyansera och uppdatera bilden av sig själv i spåren efter tidigare generationers jämlikhetsstret.
En feminist till ny jämställdhetsminister känns lovande. Maria Arnholm for the win!

Jag önskar att villkoren ändå utgick från västvärldens...det är ju något av ett hare och sköldpaddsrace över jämställdhetskampen globalt. Rwanda är i en aspekt ett av de mest positiva undantagen där kvinnor är i majoritet i parlamentet, 44 av 80 ledamöter är kvinnor.

I Afghanistan är männen måna om att hålla skorna välputsade och rena när de kliver över och runt i den halvfrusna leran. Kvinnorna behöver inte bemöda sig de går inte ut...och skulle de få för sig att göra det (och då övervakade) så är fötterna väl täckta av burkan. De värmer sig över kaminer av plåt, eldar med gamla bildäck i brist på ved, de andas in den giftiga röken tills de tuppar av. Bristen på demokrati och infrastruktur gör att skulle de ha en frisedel av något slag, skulle de väl först och främst elda med den för att värma sina barn från ett ögonblick till nästa. Ingen hållbarhet eller tilltro till förändring. Men det måste ske, där och här.

Läste om Kalashfolket härom dagen, om hur de har så kallade "basharihus" i utkanten av byn, dit kvinnorna går när de har mens, för de anses så orena att mannen måste slakta en get för att "rena sig" om de råkar vidröra en kvinna som blöder. Jag skulle behöva ett sånt hus just nu mest för att få vara ifred (möjligtvis kunde en och annan stackars get få hålla mig sällskap) medan jag frustar över orättvisor.

Men först, alldeles strax, ska jag träffa min brorsdotter, för första gången, hon är en vecka gammal. Jag ska följa henne genom ny tid och jag ska lära henne allt jag kan. 








måndag 21 januari 2013

Jag älskar henne.


Stret och kärt återseende med GURU

Försöker lappa ihop en text av tankefragment, viktiga med spridda, och lära mig Saties Gymnopedie no 1. Pausar med ett stycke guld i backspegeln.

Through darkness

Ljuvliga Jane Goodall. Om alla kunde göra enskilda, subversiva demonstrationståg genom kylan så som hon har gjort skulle mina dystopiskräcktankar vara betydligt mindre oroande och verklighetsförankrade. Underbart med goda människor som entusiasmerar andra att göra skillnad. Hennes stiftelse finns i 120 länder och verkar för bevarandet av just det; goda krafter i ett stafettomlopp.